Skärpning

Av Ingemar Edfalk

Skärper är det sista man gör när man är helt klar med en bild. Detta är viktigt att veta eftersom en skärpning alltid betyder en ganska stor ändring i bilden. Fortsätter man att jobba efter skärpningen så brukar resultatet bli att man måste skärpa igen vilket redan efter ett par upprepningar kan förstöra en bild.

Undvik alla former av skärpning i digitalkameran eller scannerprogrammet. En skärpning betyder alltid att bildens kontrast ändras och hur kontrasten ska vara kan man inte veta förrän slutanvändningen är bestämd. En bild som ska tryckas ska t.ex. skärpas betydligt mer än en som ska skrivas ut eller bara visas på skärm.

Om man sparar ett ”originalex”. av varje bild man arbetar med, så ska detta original vara helt oskärpt. På så sätt kan man, när man vet användningen, lägga en riktig skärpa för ändamålet.

Det finns egentligen bara tre användbara ( = kontrollerbara) metoder för att skärpa digitala bilder. Den första och mest använda, heter oskarp mask och finns i filtermenyn. Den andra är ett lite krångligare sätt att skärpa med hjälp av en kombination av oskarp mask och filtret hitta konturer. Denna metod använder man främst för att skärpa riktigt stora bilder.

Den tredje och sista metoden som ska beskrivas här använder filtret högpass för att snabbt och enkelt kantskärpa bilden. Alla tre har sina användningsområden och det är det denna artikel ska handla om.

Förutsättning

Gör alltid skärpningen i ett separat lager med en kopia av bakgrundsbilden. På så sätt får du ytterligare en chans att styra effekten på slutet, genom att ändra lagrets opacitet. Dessutom har du möjligheten att lägga till en lagermask och måla fram skärpningen liksom att använda olika typer av justeringslager.


Oskarp Mask

Eller oskärpemaskering om man så vill, är det filter som i de allra flesta fall ger det bästa resultatet. Oskarp mask hittar du under Filter/Sharpen/Unsharp Mask.

I dialogrutan för oskarp mask finns tre inställningsmöjligheter.

  • Amount (mängd).
  • Radius (radie).
  • Threshold (tröskelvärde).

Mängden är precis vad det låter som.

Radien är hur bred skärpningszonen ska vara. Skriver man in 1 pixel här så betyder det att skärpningen sträcker sig över två angränsande pixlar. Men inte till den tredje. (Detta är det ung. praktiska resultatet av denna inställning även om det rent tekniskt inte riktigt stämmer. Dock får den förklaringen duga här).

Tröskelvärdet är hur stor skillnaden i RGB ska vara mellan de pixlar som angetts i radien, för att filtret ska påverka dem. (Samma sak gäller här, se förklaringen som en metafor för vad som verkligen sker).

I praktiken

  1. Börja med att ställa bilden i 100% visning (dubbelklicka på förstoringsglaset) för att en skärmpixel ska motsvara en bildpixel. (Det finns ett undantag från denna regel som vi kommer till senare).
  1. Dra upp mängden till 300-400%. Detta gör du för att tydligt kunna se vad du sedan gör. När mängden är så hög blir det nämligen lättare att ställa in rätt tröskelvärde. (Dra ner mängden till ett rimligare värde efter tröskelvärdeskontrollen under punkt 3).
  1. Granska de släta partier i bilden där du inte vill ha någon skärpning. T.ex. en himmel eller ytor med uttonad färg. Blir sådana ytor korniga ska tröskelvärdet höjas tills kornigheten försvinner. Sträva dock efter att ha en så låg nivå på tröskelvärdet som möjligt. Annars kan kontrasten mellan skärpta och oskärpta partier bli för stor.
  1. Radien du ska ha beror på flera olika omständigheter. Tumregeln är att en lågupplöst bild ska ha ett lågt värde för radien medan en högupplöst ska ha ett högre. Dela bildens upplösning med 200 och utgå från det värde du får då när du börjar ställa in radien. Tänk på om bilden ska rastreras eller inte. För utskrift till bläckstråleskrivare krävs en betydligt snällare skärpning än för t.ex. tryck eller laserskrivare som rastrerar. En bild som ska tryckas bör överskärpas så pass mycket att det ser fel ut på skärmen. Tryckrastret förstör nämligen skärpningen. Och här kommer undantaget från 100% visningsläge. Det kan vara svårt att medvetet överskärpa en bild eftersom det inte ser bra ut på skärmen. Då kan man ”lura sig” genom att ha bilden i 50% visningsläge och skärpa så att det ser bra ut där!
  1. Det sista du gör när du är nöjd med skärpningen är att ställa in rätt mängd tills det ser bra ut i alla bildens delar. Dra från 0 och uppåt och skärp något mer än du egentligen tänkt om du ska skriva ut.

Hitta konturer

Det här är en metod som är bra att använda till mycket stora utskrifter/tryck, d.v.s. minst A3. Skärpningen görs då i två steg. Problemet med att skärpa stora bilder på det vanliga sättet med oskarp mask, är att skärpning som applicerats på partier som faktiskt ska vara oskarpa kommer att ge ett intryck av korninghet. Första steget är att med hjälp av filtret ”find edges” skapa en mask som du sedan använder för att skärpa bara konturlinjerna i bilden. Andra steget är som ovan, alltså med oskarp mask på hela bildytan.


I praktiken

  1. Gör ytterligare en kopia av bakgrundslagret. Denna ska du använda som mask.
  1. Lägg på Filter/Stylize/Find edges.
  1. Välj Image/Adjustments/Invert.
  1. Välj Filter/Blur/Gaussian Blur. För en högupplöst bild kan du försöka med 3 – 8 pixlar.
  1. Klipp ut lagret (markera allt och klipp ut).
  1. Gör en ny alfakanal i kanalpaletten och klistra in. Släng det tomma lagret du använde för att göra masken.
  1. Höj kontrasten på masken ganska rejält Image/Adjustments/Brightness/Contrast
  1. Klicka på masken med Ctrl nedtryckt, Ctrl + klick. På så vis skapas en markering utifrån masken. Markeringen ligger på 50% i gråskalan. D.v.s. ”myrstigen” kryper på exakt 50% grått. Svart släpper inte igenom något alls medan vitt släpper igenom allt. Däremellan finns hela gråskalan med 256 steg från helt transparent till helt opakt. Detta kan vara lite förvirrande när man är van vid att allt innanför ”myrstigen” kan påverkas men inget utanför. Så är det alltså inte här utan det finns en skala i 256 steg för hur mycket underliggande yta påverkas. Det fungerar alltså precis som när man byter till snabbmaskläget och målar på en markering.
  2. Klicka på RGB-kanalen igen och byt tillbaka från kanal- till lagerpaletten.
  1. Du har nu en markering som tonar ut från bildens konturlinjer till dess mer obrutna ytor. Skärp i markeringen med oskarp mask. Vill du se markeringen som snabbmask så är det som vanligt, d.v.s. tryck ner q.
  1. Det andra steget är som sagt en ”vanlig” skärpning med oskarp mask över hela bildytan. Görs om det behövs.

Högpass

En snabb och enkel metod för kantskärpning. Skärpningen här går till så att de pixlar som ingår i radien du ställt in får en ökad kontrast. Det är bara gråskalan som påverkas.

I praktiken

  1. Gör en kopia av bakgrundslagret.
  1. Lägg på Filter/Others/High Pass.
  1. Prova dig fram med radien men ta 2 pixlar som ett riktvärde för högupplösta bilder.
  1. Byt blandningsläge för lagret till Soft Light för en försiktig skärpning, Overlay för en kraftigare eller Hard Light för en ganska hård (trycksak) skärpning. Vill du minska skärpningen kan du styra genom att ändra lagrets opacitet. Vill du öka den kan du lägga på ett justeringslager med en kurva.

Det finns många andra metoder för att skärpa en bild men de ovan beskrivna är de som rekommenderas av SFF (Svenska Fotografers Förbund) och också de som allmänt används av folk som inte gör något annat. (Än jobbar i Photoshop).


Adress: Grönbetevägen 23, 165 59 Hässelby, tel: 070- 516 87 52,e-post: info@skenbild.se
Hem | Firman | Tjänster | Illustration | Foto | Bilder | Artiklar | Kontakt

Alla bilder skyddade enl. lagen om upphovsrätt (URL). Ansluten till BUS, (Bildkonst upphovsrätt i Sverige)
samt SFF (Svenska Fotografers Förbund).